Massage
Voetzorg
Voetenmassage
Tea Tree olie
Cadeaubon kaarsmassage

Informatie over Schimmelnagels

Kalknagel/schimmelnagel (onychomycose)

Een schimmelnagel (ook wel: kalknagel) is een nagel die geÏnfecteerd is met een schimmel of een gist. Hierdoor ontstaan veranderingen aan de nagelplaat. Schimmelnagels komen zeer veel voor. Het overgrote deel van de schimmelnagels (98%) is aan de voeten te vinden. Schimmelinfecties aan de vingernagels zijn zeldzaam. Een schimmelinfectie aan de nagel kan zich op verschillende manieren presenteren. Veel voorkomende verschijnselen zijn:

  • verkleuring van één nagel in wit of geel,
  • verandering van de witte of gele kleur in geelbruin,
  • de nagel verdikt, wordt hobbelig en brokkelig,
  • de nagel kan geheel of gedeeltelijk loslaten.

Oudere mensen hebben een ongeveer 30x grotere kans om een schimmelnagel te ontwikkelen dan kinderen. De oorzaak hiervan is niet helemaal duidelijk. Mogelijk speelt het feit dat kindernagels sneller groeien dan nagels van volwassenen hier een rol. Geschat wordt dat in Nederland 60% van de bevolking één of meer schimmelnagels heeft.

Hoe voorkom je schimmelnagels

Het is een misverstand te denken dat schimmelinfecties ontstaan door slechte hygiëne. Wat kunt u zelf doen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden:

  • gebruik niet te veel zeep en spoel zeepresten grondig af, desinfecterende zeep is niet effectief tegen schimmels
  • droog uw voeten zorgvuldig, vooral tussen de tenen
  • draag bij voorkeur sokken van wol of katoen, liefst zonder naden
  • draag goed passende, leren schoenen
  • wissel schoenen regelmatig
  • draag altijd slippers in openbare wasgelegenheden of sportruimtes

Behandeling schimmelnagels

Een schimmelnagel geneest nooit vanzelf. Wanneer de nagel door schimmel is geïnfecteerd, kan deze infectie zich langzaam uitbreiden. Tot voor kort was de behandeling van een schimmelnagel erg moeizaam. De behandeling duurde vaak wel 6 tot 12 maanden. In mijn praktijk kunt u een anti-myocose middel kopen. Daarmee is de kans op een succesvolle behandeling groter geworden. Naast de voorgeschreven middelen moeten de schoenen aan de binnenkant worden behandeld met een anti-myocosemiddel Uit voorzorg én om te voorkomen dat schimmelsporen zich in de schoenen nestelen en zodoende herinfectie veroorzaken. Ondersteunende behandeling door een ProVoet Pedicure is van belang. Deze kan dikke en soms pijnlijke nagels dunner maken, wat de genezing bevordert.

Een geruststelling tot slot

Na behandeling met het voorgeschreven geneesmiddel, kan het zijn dat u in eerste instantie een beetje teleurgesteld bent. U ziet weinig resultaat. Dit komt doordat er tijd nodig is, voordat de aangetaste gele delen van de nagel helemaal uitgegroeid zijn. Vooral de nagels van de grote teen groeien slechts enkele millimeters per maand. Na enkele maanden geduld groeit er echter weer een gezonde nagel die u geen last of pijn meer bezorgt!

 

Afspraak maken?